"Som projektledare blir man aldrig fullärd"

Derome bygger bostadsområden på flera håll i landet. Projektledarna på Derome Mark & Bostad är nyckelpersoner i arbetet med bostadsutveckling. Anders och ett femtontal projektledarkollegor är med hela vägen från projektering till inflyttning.

Anders Wennerström är anställd som projektledare för Derome Mark & Bostad. Han var endast 24 år när han började på företaget. Då hade han läst klart sin utbildning till byggnadsingenjör, som han sedan kompletterade med en Master inom kvalitet. De flesta andra var i 35-årsåldern, men sedan har det kommit in flera yngre medarbetare i företaget:

- Vi bygger hus, bostadsrätter och hyresrätter. Vi köper in råmark och så är vi med hela vägen tills kunderna flyttar in. Det är projektering, byggnation och efterbearbetning. Det är det som är fördelen med mitt jobb, att det är mycket olika saker. Man blir aldrig fullärd, säger Anders.

Han berättar att de jobbar parallellt med projektering och hur husen ska se ut, alltifrån planlösning till omgivningen, gator, vägarbeten etc.

- I det tidigaste skedet sitter vi och väljer ut hus, det kan vara områden vi vunnit genom en tävling. Då är det en arkitekt som tagit fram skisser på hur husen ska se ut, sen bestämmer vi tillsammans planlösning och ser till så att vi får plats med installationer och klarar myndighetskrav.

Anders sköter sig själv och planerar sin egen tid. Han gillar att det blir något konkret av det han gjort.

- Det bästa är när kunderna blir riktigt nöjda när de flyttar in ett nytt hus, det är en bekräftelse på att vi har gjort rätt, tycker han.

Spännande utveckling med miljön i fokus

Anders är uppväxt på landet, omgiven av skog och har alltid känt till Derome. Trä är ett material för framtiden, anser han, särskilt med tanke på miljön.

 - Det händer mycket nu. Det har hänt mer de tio sista åren än de gjorde under de föregående 50 åren, det är spännande. Det har kommit nya krav, och det krävs för att utveckla branschen och få fram nya produkter. Jag tror att det kommer att komma fler, klimat- och energifrågan kommer att bli ännu större i framtiden. Och så handlar mycket om att samtidigt kunna bygga billigt. Husen ska ju säljas, säger Anders.

Arbete som sträcker sig över många år

Anders är halva tiden på kontoret och andra halvan ute på byggarbetsplatser och kommuner. Han träffar mycket folk i jobbet, det är utvecklande. Han tycker det känns bra att representera Derome och tror på Deromegruppen, eftersom det är en stor koncern som står på många olika ben.

- Jag lär mig nya saker varje dag. Ju längre man varit här ju tryggare blir man. Man hanterar stora summor pengar, ibland rör det sig om miljonbelopp. Det tar ett tag att vänja sig vid att hantera så stora investeringar, det är ett stort ansvar, tillägger han.

Det kan ta många år innan ett bostadsområde står färdigt. Anders tycker att det är kul att i verkligheten få se tanken han hade från början.

- Man målar ju upp en bild, så här vill jag att det ska bli. Sen får man svaret om det blir som man har tänkt, avslutar Anders.

110622_anders_wennerstrom_derome_mark_bostad.jpg