Regnkläder och arbetskläder för proffs: Torr och säker på jobbet

2024-08-01 

För dig som arbetar mycket utomhus är det viktigt att du har regnkläder som skyddar dig mot kyla och regn men samtidigt har den funktionalitet som du har behov av i vanliga arbetskläder för proffs.

Bra kläder för dig som arbetar utomhus!

Funktionella regnkläder med mycket fickor för verktyg, pennor och andra nödvändigheter när du är ute på byggplatsen är bra att ha när du har ett arbete där du är utomhus större delen av tiden. I Sverige har vi växlande väder året om. Se till att du har regnkläder med hög vattenpelare, svetsade sömmar och ventilation så du klarar dig lika bra en varm och regnig sommar dag som en kall och kylig höstdag.  Du behöver även ett par regntåliga skor med stålhätta som skyddar dina fötter från tunga föremål om olyckan skulle vara framme med dessa förutsättningar kan du arbeta en hel arbetsdag och känns dig torr i dina kläder under arbetskläderna.  

I vårt sortiment hittar du regnkläder i både varsel för dig som utför arbeten som kräver högre säkerhet och synlighet samt regnkläder i olika färger för att du ska kunna profilera ditt företag med antingen färgkod i kläderna eller trycka din logo på regnkläderna så att man ser vilket företag du tillhör. De flesta regnkläder är sydda med svetsade sömmar för att hindra vattnet att passera igenom. Se till att du väljer en jacka med ventilation fram och bak så att du kan reglera värmen från din kropp ifall det skulle bli för varmt trots det regniga vädret. 

 

Vad ska du tänka på när du handlar arbetskläder för regn?  

  • Kläder med hög vattenpelare: 
    - Eftersom du söker arbetskläder bör dessa ha en hög vattenpelare som håller dig torr under många arbetstimmar.  

  • Funktionella, synliga & säkra regnkläder anpassade efter det arbete du utför 
    - Vissa yrken kräver t,ex varsel du hittar flera varselregnkläder i vårt sortiment med olika varselklassningar för ökad säkerhet. För yrkesproffs som arbetar utomhus större delen av året är det viktigt att man syns ordentligt under de timmar som det är väldigt mörkt ute. Då är det viktigt att regnkläderna har hög synlighet och reflekterade detaljer på sig. 

  • Val av material  
    - Regnkläder tillverkas i en del olika material som påverkar både kvalitén, hållbarhet och vattentäthet på dina regnkläder.  

  • Regnklädernas vikt är viktig!  
    - För dig som arbetar på högre höjder, bär tunga material och behöver flexibilitet i din arbetsdag är det bra att välja regnkläder som är lätta.  

  • Hållbarhet - Tänk på miljö och regnklädernas livstid, bättre att välja kläder med längre hållbarhet som tål nötning och rivning så du har kvalitet före kvantitet.  

  • Ventilationsmöjligheter - Regn kommer under alla tider på året så som sommar och vinter. Därför är det viktigt med ventilation för att du ska kunna vädra ut den kroppsvärme som cirkulerar när du arbetar och minskar känslan att du känner dig överhettad och svettas.  

  • Funktionella detaljer – Tejpade eller svetsade sömmar hindrar vatten att passera och skyddar det som du har i dina fickor från regn.  

  • Kompatibilitet med annan typ av skyddsutrustning – Som yrkesproffs behöver du alltid se till att du jobbar med en säker personlig skyddsutrustning på dig. Dina regnkläder ska kunna fungera väl med hjälmar, skyddsglasögon, handskar och säkerhetsselar utan att hindra din flexibilitet och arbetsrörelser under dagen.  

 

Så här förlänger du livstiden på dina arbetskläder

Regnkläder och arbetskläder slits lätt speciellt när de används mycket i tuffa miljöer. För att förlänga livstiden på dina arbetskläder kan du tänka på det här:  

  • Impregnera dina arbetskläder och skor  

  • Följ tvättanvisningarna på respektive plagg  

  • Välj Regnkläder med en EN-standard som ställer krav på exempelvis slitstyrka, vattentäthet och ånggenomsläpp.  

  • Välj hållbara kläder med kvalitet för en längre livstid och bättre möjligheter för hälsa och miljö  

 

 

 

Hur vet jag hur många vattenpelare mina arbetskläder bör ha?

Vattenpelare är ett sätt att benämna ett materials vattentäthet. Man kan säga att det har med hur mycket vatten dina kläder klarar av innan vattnet tränger igenom. Här har du en lista som förklarar enkelt hur många vattenpelare kläderna klarar av. Du hittar oftast informationen på dina kläder eller i produktbeskrivningen. 

Vattenpelare 
<3000  mm  - Materialet kan vara vattenavvisande men materialet är inte vattentätt och hindrar inte vatten från att passera igenom  

3000-5000 mm - Materialet klarar av måttligt med regn under en kortare tid men med risk för att vatten tränger igenom efter användning under kort tid.  

5000-10 000 mm- Materialet klarar av måttligt med regn under en längre tid  

10 000- 15 000mm - Materialet klarar av oavbrutet med regn under en längre tid  

15 000- 25 000 mm - Materialet klarar av kraftigt med oavbrutet regn under en längre tid 

> 25 000 mm - Materialet klarar av mycket kraftigt oavbrutet regn under en längre tid utan att vatten tränger igenom.  

Handla regnkläder

  • news-list-image

    2024-06-13

    Så väljer du den perfekta ytterpanelen – tips för proffs!

    Att välja rätt ytterpanel skapar det hållbara men även det visuella intrycket i ett byggprojekt. För dig som proffsbyggare handlar det inte bara om estetik, utan även om hållbarhet, funktionalitet och långsiktig prestanda. På Derome erbjuder vi ett brett sortiment av ytterpaneler, särskilt träpaneler, som är framtagna för att möta de höga krav som ställs av yrkesverksamma inom byggbranschen. Här är en detaljerad guide för att hjälpa dig att göra det bästa valet.

    Läs mer
  • news-list-image

    2024-04-29

    Festool TKS80 minskar risken för allvarliga skärskador

    Visste du att det bland byggnadsträarbetare varje år inträffar över 630 olyckor inom maskiner, verktyg och skärskador som är så pass allvarliga att de anmäls till försäkringsbolag? Festool TKS80 vill råda bot på detta genom att dra nytta av sawstop-tekniken som minskar risken för allvarliga sågskador.

    Läs mer
  • news-list-image

    2024-05-21

    För ett komplett takbyte

    Ett tak ska skydda en byggnad i flera år framöver och i Sverige har vi använt råspont som underlagstak i årtionden. Med råspontluckor från Derome i kombination med annat tätskikt får du ett stabilare och komplett takbyte till dina byggprojekt samt säkrare klimatskydd än de flesta andra alternativ. 

    Läs mer