Ett fem-plus-samarbete för extra stora attefallshus

2024-09-26 

När Max Attefall belönades med högsta betyg i Aftonbladets test av Attefallshus 2024, var det inte bara ett erkännande av husets höga funktionalitet och smarta konstruktion, utan också ett kvitto på ett framgångsrikt samarbete med Derome, som levererar färdigkapad stomme till husen. Vi på Derome är stolta över att leverera färdigkapad stomme till det prisbelönta huset och för att bidra till en smidigare och enklare byggprocess för slutkund.

Ett attefallshus med det stora extra

Det tog över två år för Björn Sundvall, grundare av Max Attefall, att finslipa konstruktionen av MAX Attefall, Sveriges enda med två våningar som erbjuder ståhöjd på båda plan. På 30 kvadratmeter ryms ett stort ljust allrum med imponerande 3,6 meter i takhöjd och kök, samt en övervåning med två separata sovrum, båda med plats för dubbelsängar.

Färdigkapad stomme – nyckel till framgång

Max Attefallshus levereras som en färdigkapad stomsats direkt till byggarbetsplatsen. Varje del är noggrant uppmätt och kapad, med en 5 mm djup spårning som eliminerar behovet av ytterligare mätning och sågning på plats. Stomsatsen är dessutom sorterad vid leverans för att underlätta byggprocessen.

– Att arbeta med färdigkapad stomme är otroligt effektivt, säger Pierre Hall, konstruktör och säljare på Derome. Det sparar inte bara tid utan bidrar också till en bättre arbetsmiljö, med färre tunga lyft och en renare och tystare arbetsplats eftersom kapningen är klar på förhand.

Björn Sundvall menar att valet att använda sig av färdigkapad stomme till Max Attefall grundar sig på principen att det ska vara lätt att göra rätt. Det skapar förutsättningar för att kunden ska få ett attefallshus av högsta kvalitet.

En långsiktig partner

Samarbetet mellan Max Attefall och Derome inleddes i början av 2023, när företaget letade efter en pålitlig partner. Utöver den färdigkapade stommen levererar Derome allt byggmaterial till attefallsprojekten, något som också minskar transporterna till byggplats.

Med tanke på både ekonomi, byggtider och miljö är det dessutom en stor fördel att den färdigkapade stomsatsen kan monteras av lokala hantverkare som kunden själv anlitar, i stället för att behöva ha en kår av byggare som skickas runt i Sverige till varje enskilt bygge.

– Vi ville samarbeta med en svensk aktör som har både kompetensen och kapaciteten att leverera från ax till limpa, berättar Björn Sundvall. Självklart dyker det alltid upp utmaningar, men det viktigaste är hur vi löser dem tillsammans. Med Derome har vi hittat en partner där vi kontinuerligt finjusterar och utvecklar detaljerna.

Spår en växande marknad

Framöver ser Björn Sundvall en ökande efterfrågan på mindre hus och bostäder. Många svenskar drömmer om att bo i eget hus, men långt ifrån alla har ekonomin för att göra den drömmen till verklighet. Där spelar attefallshus en viktig roll, inte bara för att maximera användningen av ytan, utan också för att de är mer klimatsmarta, med lägre energiförbrukning.

– Attefallshus är en bra lösning, men för de som behöver lite störr erbjuder vi MAX Mega som bygger på samma smarta byggsats, ett småhus på 40 kvadratmeter med samma tvåvåningsprincip.

Läs mer om färdigkapad stomme

Effektivt med färdigkapad stomme

Färdigkapad stomme (eller FKS som vi kallar det) innebär att vi ritar, konstruerar, kapar, märker upp, packar samt levererar en färdigkapad stomsats till dig som byggare direkt ut till byggarbetsplats. Ingen mer mätning eller sågning och spårat på alla ställen där du behöver det!