Stort förhandsintresse för nytt bostadsområde i Svedala

2024-10-18 

Ett centralt och strategiskt bra läge i Svedala, nära samhällsservice och förbindelser till Malmö, samt bredden av bostadsalternativ tros ligga bakom det stora förhandsintresset för bostäderna i Nygårds Dammar i Svedala.

- Drygt 500 personer har anmält intresse för att köpa en bostad i området. I rådande marknadsläge sticker det ut, säger Christian Sternek, nyproduktionsansvarig i området på Svensk Fastighetsförmedling.

I området Nygårds Dammar i Svedala planerar Derome att uppföra ett 80-tal kedjehus och villor. I den första etappen, som säljstartas den 28 oktober erbjuds fyra enplanshus på 108 kvadratmeter och tio tvåplanshus på 124 kvadratmeter. Området kommer sedan att kompletteras med ytterligare 23 kedjehus från Derome Bostad och 40 villatomter från systerbolaget A-hus med planerad säljstart till våren 2025.

­- Bredden av utföranden gör området attraktivt för många. Nybildade familjer, större familjer, men också många bostadsminskare söker sig hit. I Svedala var det många som byggde stora villor under 70- och 80-talet. Den gruppen ser nu sin chans att bo kvar i Svedala men på ett plan, med färre kvadratmeter och mindre underhåll, förklarar Christian Sternek.

Högsta intresset på fler år
Med två, på varandra, efterföljande räntesänkningar har också A-hus sett en ökad aktivitet i sin bostadskö, trots att deras hustomter inte marknadsförts eller lagts ut på Hemnet än.

- Vi har inte haft så många i kö på flera år och då säljstartar vi inte projektet förrän i april nästa år, berättar Amanda Hansson, marknadschef på A-hus. Av den stora massan kommer en klar majoritet från Malmö.

Energieffektiva lösningar och ökad kontroll över boendekostnader
Enplansvillorna i området beräknas endast förbruka 5000 kilowattimmar per år. Att hålla ner energikostnaderna med hjälp av bland annat solceller har varit en tydlig strategi i området menar Örjan Jonsson, affärschef på Derome.

- I en annars ganska osäker ekonomisk omvärld har vi sett att allt fler vill ha en ökad kontroll över sina löpande boendekostnader. Där är energiförbrukningen viktig och vi har till exempel infört solceller som standard på husen som säljstartar här i oktober. Bra för miljön, men också för plånboken.

En attraktiv helhet och unika naturvärden
I Nygårds Dammar är ambitionen att skapa en helhetsmiljö som känns inbjudande, där välskötta gator, grönområden och dammar spelar en central roll. Till och med ekologiska inslag som kommunens grodgångar har integrerats i planeringen, vilket bidrar till områdets unika naturvärden.

- Vi vill bygga mer än bara hus. För oss är det jätteviktigt att hela området känns attraktivt. Här bor du nära skolor, förskolor och kommunikationer men samtidigt med naturen inpå knuten, avslutar Örjan Jonsson.

Se bostäderna i området

Nygårds dammar i Svedala

Drömmer du om att bo i ett nyproducerat hem i familjevänligt område omgivet av grönska och böljande rapsfält? I den östra delen av Svedala växer den nya idyllen Nygårds dammar fram. Här planerar vi för ett 80-tal kedjehus och villor med plats för hela livet.